Frakt 49 kr - Fri frakt över 500 kr - Swish - Payson - Klarna

Hudvårdsguide

|20/05, 2021

Hudvårdsguide

Hudvårdsguide för ansiktet

1. Ansiktsrengöring
Rengöring rengör huden från smuts och smink. Det finns rengöringar som är anpassade för huden och att förbereda den för kommande steg i rutinen, och andra som är mer anpassade för att ta bort smink.

Rengör huden varje morgon och kväll. En rengjord hud tar bättre upp serum och ansiktskräm. Fukta ansiktet med vatten och applicera rengöringen med cirkulära rörelser i ansiktet. Skölj därefter av med ljummet vatten. Efter rengöring kan du badda ansiktet torrt med en handduk.

2. Toner
En toner, ansiktsvatten eller micellar water är väldigt likt vatten i sin konsistens. Detta är något som används efter rengöring för att ta bort smuts och orenheter som rengöringsprodukten inte fick med sig. En toner återställer även hudens PH-balans. För dig som upplever problem med acne är det speciellt bra att inkludera en toner i din hudvårdsrutin. Den hjälper också till att förbereda huden för nästa steg i hudvårdsrutinen.

Häll på lite av produkten på en bomullsrondell och applicera med lätta rörelser över hela ansiktet. Då får du bort sminkrester eller smuts som rengöringen inte fick bort. Du behöver oftast inte skölja av ansiktet efter att du har använt toner eller micellar water.


3. Peeling / Exfoliering
Huden skapar nya hudceller varje dag. När gamla hudceller samlas på huden kan huden i ansiktet se tråkig och matt ut. Exfoliering stimulerar cellförnyelsen och ger ökad lyster och en mjukare hud.

Det finns olika typer av exfoliering – skrubb, syra och peeling. Vissa produkter ska tvättas av och andra inte. Ett tips är att använda exfoliering på kvällen, speciellt under sommaren. Huden kan bli röd när man använder peeling och exfolierar man på kvällen ger detta huden en chans att återhämta sig.

Hur ofta man ska använda exfolierande produkter beror helt på vilken produkt det är. För det allra flesta går det bra att exfoliera huden ett par gånger i veckan. En ansiktsskrubb kan användas 1-2 gånger per vecka. Ansiktsskrubben innehåller små korn som skrubbar bort döda hudceller.

4. Serum
Ett serum innehåller ofta en högre koncentration av aktiva ingredienser än exempelvis dagkräm eller nattkräm. Det är bra att inkludera serum i sin hudvårdsrutin, speciellt om man vill fokusera på ett hudproblem eller tillstånd, exempelvis torr hud, acne eller om man vill få en fin glow.

Det finns många olika typer av serum och vilket som är rätt för dig beror på vad du vill att ditt serum ska göra. För mera glow rekommenderar vi att leta efter ett serum med C-vitamin. Om du har torr hud eller vill motverka ålderstecken kan du leta efter ett serum med fuktgivande ingredienser somhyaluronsyra eller karbamid.

Serum används efter rengöring och toner, men innan dagkräm och nattkräm. Serum kan användas både morgon och kväll.

Ta en droppe som är i storlek som en ärta och applicera över hela ansiktet. Du kan använda ett eller flera serum i din hudvårdsrutin. Börja då med att applicera serumet med tunnast konsistens.

5. Ansiktskräm

En ansiktskräm återfuktar huden och skapar en slags skyddande barriär. Den hjälper även till att kapsla in alla härliga ingredienser man applicerat innan i sin hudvårdsrutin. Är man nybörjare på hudvård så kan det vara bra att leta efter en ansiktskräm som innehåller kända fuktgivande ingredienser som hyaluronsyra och karbamid.

En ansiktskräm används varje morgon och kväll. På morgonen applicerar du en dagkräm efter rengöring, toner, serum och ögonkräm. Det är ofta det avslutande steget i hudvårdsrutinen. På kvällen applicerar du nattkräm som det sista steget i rutinen.

Applicera ansiktskräm med lätta rörelser över hela ansiktet och halsen. Om du har fet hud kan du satsa på en ansiktskräm som är lite lättare i sin konsistens. Om du har torr hud kan du använda en lite fetare kräm. Om din ansiktskräm inte innehåller SPF är det bra att följa upp med en solskyddskräm.


Här hittar du allt för din Hudvård.