Frakt från 39 kr - Fri frakt över 500 kr. Swish - Payson - Klarna

Hudtyp

Att förstå sin hud och dess utmaningar är viktigt för att därefter använda rätt produkter. Använder du fel produkter är det stor risk att du förvärrar eventuella problem. Om du exempelvis har fet hud men använder produkter för torr hud kan problemen blir ännu värre och huden kan bli fetare istället. Det allra vanligaste är att att man har blandad hy.

Läs mer

Välj produkter anpassade till din hudtyp

Har du svårt att bestämma dig för vilka produkter som känns rätt, eller är du kanske i stadiet att ta reda på din hudtyp? Vi hjälper dig att identifiera din hudtyp nedan.

Normal/kombinerad hy

Har du en normal hy känns din hud varken torr eller fet. Porerna upplevs ofta som små och huden håller sig i balans året runt. Med en normal hudtyp kan du använda de allra flesta hudvårdsprodukter, ofta finns det hudvårdsprodukter anpassade för just normal/kombinerad hy.

Vet du inte vilken hudtyp du har kan det vara så att du har en kombinerad hy. Då känns huden olika i olika partier av ansiktet. Det vanligaste är att T-zonen (panna, näsa och haka) känns fet medan kinderna känns torra eller normala.

Torr och känslig hy

Huden kan klia, göra ont men också vara röd och irriterad. Har man torr och känslig hy har man brist på hudfett, det vill säga sebum/talg. Här är det viktigt att hjälpa huden på traven genom att välja produkter som verkar lugnande eftersom din hud behöver extra stöd. Under vintern kan din hud kännas extra torr och behöva ännu mer fukt än vanligt.

Fet hy/acne

Fet hud beror på överproduktion av sebum/talg, vilket är en blandning av oljor som naturligt produceras i talgkörtlarna. På grund av detta kan din hud se oljig ut, få förstorade porer men också acnebenägen hud. Det är vanligt att man upplever fet hud i T-zonen. En fördel med fet hy är att huden vanligtvis åldras något senare, eftersom den har en naturlig smörjning som gör att rynkor inte framträder lika lätt. Det finns produkter som är anpassade för just fet hy.

Mogen hy

När du blir äldre minskar kroppens naturliga produktion av kollagen och hyaluronsyra vilka ser till att din hud håller sig återfuktad och spänstig. Därmed kan du så småningom få tecken på mogen hy i form av torrhet, rynkor, fina linjer och pigmentfläckar. För dig med mogen hy är aktiv hudvård bra, gärna med collagen och anti-age egenskaper.

/Linda, ägare av Hudvårdsguiden