Fet hy / acne

Fet hy beror på en överproduktion av fett i talgkörtlarna. En fet hy visar sig via vidgade porer, finnar, glansighet och oljig hudyta. Acne är en vanligt förekommande hudåkomma, främst i tonåren men även senare i livet. Acne  beror på inflammation i talgkörtlarna, vilken kan ge upphov till finnar och pormaskar. Akne uppkommer oftast som utslag i ansiktet eller på bröst och rygg eftersom det är där talgkörtlarna oftast är som störst. Sällan är acne relaterat till dålig hygien eller dåliga kostvanor utan beror på mängden fett som talgkörtlarna producerar och som leder till att hudens porer tillsluts.

Man skiljer på två typer av pormaskar. Svarta pormaskar och vita. Porer kan vara öppna eller stängda och det är detta som ger dem deras karaktäristiska färg. Vit pormask är stängda och svarta är då öppna pormaskar. Den vanligaste av dessa två är de svarta pormaskarna. Ofta trivs de i området kring näsa, panna och panna dvs T-zon området. Färgen kommer ej av smuts utan beror på att pigmenten i talgen oxiderar vilket ger den dess svarta färg. För stängda porer kommer inte syret åt talgen som har täppt till poren och därför har den kvar dess vita färg.

En fet hy behöver ej starka och uttorkande rengöringsprodukter utan en mild omvårdnad för att balansera fettproduktionen i huden. Återfuktning för en fet hy är därför också viktigt. Porrengörande rengöring och ett sammandragande ansiktsvatten i kombination med ett fuktgivande serum och en lätt fuktighetskräm passar denna hudtyp. Har huden mycket acne kan dessa områden punktbehandlas med specifika produkter.

Använd ansiktsmask och peeling regelbundet. 1-2 gånger i veckan. Det kan vara bra att varva mellan en fuktmask och en djuprengörande mask.